skip to Main Content

Produksjonssjef med god flyt

Bjørn Backe (52), har jobbet med emballasje og utsendelse av alt fra IKEA-kataloger til mindre publikasjoner og trykksaker i tredve år. Det startet litt tilfeldig da han ønsket å gå direkte ut i jobb etter endt militærtjeneste.

Fra medarbeider til leder

– Jeg begynte som produksjonsmedarbeider i det som da het Scelto. Etter et par år ble jeg skiftleder, og tok deretter over som produksjonsleder helt på tampen før det ble slått sammen med Sandberg. Der var jeg produksjonssjef i tre år i bedriften med 50- 60 ansatte. I 2003 bestemte jeg meg for å bli selvstendig næringsdrivende, og startet Hadeland Mediaservice AS sammen med tre andre. Og det har gått sin gang. Det har vært både opp- og nedturer å drive for seg selv. Rundt 2014 opplevde vi en nedgang som varte noen år, og vi ble nødt for å gjøre noen grep for å gå videre. I 2017 kjøpte jeg ut de andre eierne og flyttet inn i lokalene til Mail4you i januar det året. Jeg hadde alltid ønsket å jobbe mer sammen med Chris som jeg kjente godt fra Scelto tiden, så da muligheten dukket opp slo jeg til.

Rir på to hester

– Det er slik at jeg fortsatt driver som selvstendig næringsdrivende, men leier lokaler av Mail4You, samtidig som jeg er produksjonssjef der.

Bjørn forteller om en bransje i stor endring.

– I mitt firma holder jeg hovedsakelig på med Ink-jet adressering på blader og tidsskrifter, og plastemballering av disse produktene. Det er jo en del debatt rundt det miljømessige aspektet ved plastemballasje, men det finnes både god og miljøvennlig plast som faktisk skal kastes i matavfall. Ellers er Norges befolkning flinke til å resirkulere og sortere avfallet vårt, og det gjelder i høyeste grad også plast.

Spisset markedsføring

Det er to ting Bjørn peker på som de største endringene i løpet av disse årene i bransjen.

– Markedsføringen er blitt mye mer spesifikk, og retter seg inn mot mindre, men spesielt utvalgte målgrupper. Reklamesalg av varer og tjenester henvender seg i større grad mot for eksempel folk i en bestemt aldersgruppe eller kjønn, noe som fører til at antallet utsendelser reguleres deretter. De store volumene er så og si fraværende i dag. Dette henger også sammen med det faktum at mye av markedsføringen er nettbasert, i tillegg til at portokostnadene er blitt veldig høye siden jeg startet. Responsen er ikke nødvendigvis dårligere, bare mer direkte rettet.

IKEA-katalogen er et godt eksempel på at nettet har tatt over mye for papir.

– Vi kjørte den i noen år, den er jo ganske tjukk og innholdsrik og på det meste sendte vi ut 600.000 eksemplarer. Det var 400 paller med kataloger det, og er nok vårt største oppdrag både i forhold til volum og antall. Nå sendes det kanskje ut et antall på rundt 150.000.

Presisjon, flyt og god hukommelse

Samtidig som Bjørn styrer sin egen geskjeft er han altså produksjonssjef her i Mail4You, og ansvarlig for at alle oppdragene blir gjennomført fra A til Å. Helst med en god flyt og presisjon i timingen. Bjørn er også ansvarlig for varemottaket, med registrering og logistikk på lageret.

Hvilke egenskaper har du, som kommer godt med i denne jobben?

 – Jeg er strukturert, nøye, og har god hukommelse. Det er så mye informasjon å forholde seg til, og man må huske godt for å holde orden på alle detaljer. Jeg synes det er en god kombo å drive som selvstendig næringsdrivende og jobbe som produksjonssjef. Det er helt topp, jeg trives med de varierte arbeidsoppgavene. Det er en stor fordel at jeg har stått mye ved maskinen selv, at jeg har den erfaringen og vet hvor skoen trykker. Siden jeg har jobbet i alle ledd i kjeden er det mye lettere å ha full oversikt. Kunden er jo viktigst, og det kommer stadig vekk inn noen hasteoppdrag. Det at jeg kjenner prosessen såpass godt gjør det enklere å smette inn sånne jobber. I tillegg har vi en solid arbeidsstokk som har vært her i mange år og er veldig erfarne. Alle vet hva de skal gjøre, og jeg kan sjonglere litt på folk uten at de blir sure. Da er det mye lettere å få flyt på ting.

Sporty fritid

– Og hva gjør denne karen på fritida si?

 – Da går jeg mye på ski, og når det ikke er snø går jeg så mye som mulig på tur. Jeg er veldig glad i å bevege meg. Også elsker jeg fotball. Har tidligere spilt litt på hobbyplan, men nå bare ser jeg på. Familien er viktig. Jeg er gift med en sporty kone og vi har to voksne barn, men ingen barnebarn. Foreløpig…

Om den gode flyten kan tilskrives all skigåingen, eller andre årsaker, skal være usagt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back To Top